Drzewo struktury UWM
Wyszukiwarka
Pracownia właściwości fizycznych żywności
Jednostka:Katedra Towaroznawstwa Przemysłowego, Podstaw Techniki oraz Gospodarki Energią
Adres:ul. pl. Cieszyński 1
www:
Opiekun:prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica, dr inż. Katarzyna Banach
E-mail:ryszard.zywica@uwm.edu.pl, katarzyna.banach@uwm.edu.pl
Telefon:89 523-36-30, 89 523-35-38, 89 523-34-08
Nazwa jednostki usługowej (laboratorium/pracowni)
Katedra Towaroznawstwa Przemysłowego, Podstaw Techniki oraz Gospodarki Energią - Pracownia właściwości fizycznych żywności
Wykaz aparatury
Wysokonapięciowy elektrostymulator tusz wołowych (prototyp), Impulsowy oszałamiacz indyków (prototyp), Miernik do pomiarów właściwości elektrycznych typ HP 4263B, Miernik RLC, Agilent Technologies, typ 4980A, Komora klimatyzacyjna Memmert typ ICP 500, Miernik RF LCR do oceny żywności Agilent Technologies, typ 4287A, Uniwersalne urządzenie do badań wytrzymałościowych produktów żywnościowych typ Instron 5942, Łaźnia wodna dwukomorowa Laboplay 2DT 105N, Łaźnia wodna Memmert typ WB 14, Elektroniczny miernik laboratoryjny model Super CHTM2 SERII 10000, Miernik temperatury z drukarką typ HI 92804C, Multimetr cyfrowy HP 34401A, Zestaw PH-metryczny CP-411, Zbiornik z płaszczem wodnym, Ultratermostat, Pakowarka próżniowa z pompą próżniową, Spektrofotometr do pomiaru barwy, Oscyloskop, Penetrometr elektroniczny do badania żywności model SAUTER FH, Miliwoltomierz NP-8 KWS, Miernik temperatury z drukarką TES 1310, Ph-metr Hanna Instruments HI8314C, Pehametr Voltcraft pH-100 ATC, Wilgotnościomierz do produktów sypkich MD7822, Rejerstrator temperatury z czujnikiem zewnętrznym RC-30A-NE, Pirometr laserowy ST-350, Czyjka temperatury-szpic HI766C, Termohigrometr Abatronic AB-3321 ze świadectwem wzorcowania, Manometr – różnicowy miernik ciśnienia Abatronicl AB-8890, Rejestrator temperatury i wilgotności – USB, Abatronic AB-171.
Zakres analiz/Oferta usługowa
W pracowni właściwości fizycznych żywności prowadzone są badania mające na celu opracowanie metod kształtowania, oceny i prognozowania jakości produktów żywnościowych takich jak: mięso (wołowe, drobiowe), masło, mleko. Efektem końcowym badań są opracowane i wykonane prototypy urządzeń do poprawy jakości mięsa wołowego (elektrostymulator) i indyczego (oszałamiacz) a także będące w opracowaniu prototypy urządzeń do szybkiej, taniej i bezinwazyjnej oceny oraz prognozowania jakości produktów żywnościowych, na podstawie ich właściwości elektrycznych. 1. Badanie wpływu prądu elektrycznego niskiej częstotliwości na: zmiany podstawowych wyróżników jakości mięsa wołowego i drobiowego oraz uzyskiwanych z niego wyrobów, energochłonność procesu dojrzewania i przechowywania mięsa wołowego w warunkach chłodniczych. 2. Badanie zmian wyróżników jakości surowców i produktów rolniczych w czasie przechowywania. 3. Opracowywanie metod szybkiej oceny i prognozowania jakości surowców i produktów rolniczych, takich jak mięso, mleko,masło, miksy tłuszczowe sery i jego analogi, soki i przeciery owocowo – warzywne, ziarna zbóż,słody, oleje roślinne na podstawie ich właściwości fizycznych, w tym głównie właściwości elektrycznych.
Informacje dodatkowe
brak danych
Kontakt
ul. pl. Cieszyński 1, , tel: 89 523-36-30, 89 523-35-38, 89 523-34-08 ryszard.zywica@uwm.edu.pl, katarzyna.banach@uwm.edu.pl
Mapa/Trasa dojazdu
Wyświetl trasę dojazdu do Laboratorium
Wybierz środek transportu:
Podaj miasto:
Podaj ulicę: