Drzewo struktury UWM
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
- Wydział Bioinżynierii Zwierząt
- Katedra Biochemii i Biotechnologii Zwierząt
- Katedra Drobiarstwa
- Katedra Genetyki Zwierząt
- Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska
- Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka
- Katedra Hodowli Koni i Jeżdziectwa
- Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
- Katedra Towaroznawstwa Ogólnego i Doświadczalnictwa
- Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
- Wydział Biologii i Biotechnologii
- Katedra Anatomii Porównawczej
- Laboratorium Diagnostyki Molekularnej
- Wydział Geodezji i Gospodarki Przestrzennej
- Instytut Geodezji
- Katedra Fotogrametrii i Teledetekcji
- Katedra Geodezji Satelitarnej i Nawigacji
- Katedra Geodezji Szczegółowej
- Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa
- Katedra Chemii
- Katedra Chemii Rolnej i Ochrony Środowiska
- Katedra Chemii Środowiska
- Katedra Diagnostyki i Patofizjologii Roślin
- Katedra Gleboznawstwa i Ochrony Gleb
- Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa
- Katedra Melioracji i Kształtowania Środowiska
- Katedra Meteorologii i Klimatologii
- Wydział Matematyki i Informatyki
- Katedra Fizyki Relatywistycznej
- Wydział Medycyny Weterynaryjnej
- Katedra Anatomii Patologicznej
- Katedra Anatomii Zwierząt
- Katedra Chorób Ptaków
- Katedra Chorób Wewnętrznych z Kliniką
- Katedra Diagnostyki Klinicznej
- Katedra Epizootiologii
- Katedra Fizjologii Klinicznej
- Katedra Histologii i Embriologii
- Katedra Mikrobiologii i Immunologii Klinicznej
- Katedra Parazytologii i Chorób Inwazyjnych
- Katedra Patofizjologii, Weterynarii Sądowej i Administracji
- Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz
- Katedra Rozrodu Zwierząt z Kliniką
- Wydział Nauk o Środowisku
- Katedra Biologii i Hodowli Ryb
- Katedra Biotechnologii w Ochronie Środowiska
- Katedra Ekologii Stosowanej
- Katedra Ichtiologii
- Katedra Inżynierii Ochrony Środowiska
- Katedra Mikrobiologii Środowiskowej
- Katedra Rybactwa Jeziorowego i Rzecznego
- Wydział Nauk Technicznych
- Katedra Inżynierii Systemów
- Katedra Mechaniki i Podstaw Konstrukcji Budowlanych
- Katedra Mechaniki i Podstaw Konstrukcji Maszyn
- Katedra Podstaw Bezpieczeństwa
- Katedra Technologii Materiałów i Maszyn
- Wydział Nauki o Żywności
- Katedra Biochemii Żywności
- Katedra Biotechnologii Żywności
- Katedra Fizyki i Biofizyki
- Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej
- Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności
- Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
- Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
- Katedra Technologii i Chemii Mięsa
- Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności
- Katedra Towaroznawstwa Przemysłowego, Podstaw Techniki oraz Gospodarki Energią
- Wydział Bioinżynierii Zwierząt
Wyszukiwarka
Nazwa jednostki usługowej (laboratorium/pracowni)
Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka - Laboratorium Oceny Mleka Surowego
Wykaz aparatury
Automatyczny analizator biochemiczny BS- 120 firmy Mindray;
Automatyczny analizator hematologiczny dla weterynarii BC – 2800Vet firmy Mindray;
Czytnik mikropłytkowy z automatyczną płuczką ELX 808 firmy BioTek;
Zestaw do elektroforezy i Western Blottingu wraz z systemem do rejestracji obrazów blotów i żeli i oprogramowaniem do analizy jakościowej i ilościowej firmy Bio-Rad;
Aparat do ekstrakcji B – 811 firmy Buchi,
Chromatograf gazowy firmy Varian CP 3800; Chromatograf cieczowy firmy Varian 920LC; Analizator zawartości białka firmy CEM Sprint
MilkoScan FT120 firmy Foss; Aparat Bactocount IBM firmy Bentley; Spektrometr Absorbcji Atomowej firmy Varian
Zakres analiz/Oferta usługowa
oznaczanie składników biochemicznych w krwi ( ALT, AST, TP, GLU, TG, LDH, UREA, CREA, BILI, ALP)
oznaczanie parametrów hematologicznych w krwi (WBC, RBC, hemoglobina, hematokryt)
oznaczanie zawartości laktoferyny i interleukin w mleku krowim i płynach ustrojowych; elektroforetyczny rozdział białek mleka;
ekstrakcja tłuszczu całkowitego według metody Soxhleta;
oznaczanie składu kwasów tłuszczowych w mleku i mięsie wołowym; oznaczanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, E oraz - karotenu w mleku i mięsie; oznaczanie białka całkowitego na podstawie aminokwasów (lizyny, argininy, histydyny) w mleku i produktach mlecznych oraz mięsie;
oznaczanie podstawowego składu chemicznego mleka, tj. (procentową zawartość tłuszczu, białka ogólnego, laktozy, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej); oznaczanie zawartości komórek somatycznych i ogólnej liczby drobnoustrojów w mleku; oznaczanie składników mineralnych w mleku, mięsie, surowicy
Informacje dodatkowe
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody”
Kontakt
ul. Oczapowskiego 5 pok. 076, 081, , , tel: 089 523-38-56
089 523-44-33
089 523-36-65 groth@uwm.edu.pl
monika.sobczuk@uwm.edu.pl
m.machol@uwm.edu.pl
Mapa/Trasa dojazdu
Wyświetl trasę dojazdu do Laboratorium
Wybierz środek transportu:
Podaj miasto:
Podaj ulicę: