Drzewo struktury UWM
Wyszukiwarka
Pracowania badań reologicznych
Jednostka:Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
Adres:ul. pl. Cieszyński 1 pok. 322, 226
www:
Opiekun:dr hab. inż., prof. UWM Katarzyna Majewska
E-mail:kasia@uwm.edu.pl
Telefon:89 523-34-66
Nazwa jednostki usługowej (laboratorium/pracowni)
Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych - Pracowania badań reologicznych
Wykaz aparatury
Uniwersalna Maszyna Testująca Instron 4301 z oprogramowaniem i osprzętem. Lepkościomierz.
Zakres analiz/Oferta usługowa
a. Analiza tekstury za pomocą testów: ściskanie, cięcie, przebijanie i penetracja wytłaczanie. Analiza otrzymanych danych: opis krzywych, obliczenia, analiza statystyczna z wykorzystaniem specjalnego oprogramowania. Badane próbki: ziarno zbóż, nasiona, przetwory zbożowe (np. ciasto i miękisz chleba, chrupki), owoce, warzywa, żele, twarogi i sery, mięso i przetwory mięsne, czekolada, itp. Badane parametry:twardość, cechy reologiczne ciasta, siła cięcia itp. c. Badanie lepkości cieczy Badane próbki: oleje, soki, roztwory.
Informacje dodatkowe
W jednostce realizowane są projekty finansowane ze środków MNiSW: świadczenia usług wzajemnych (UWM)
Kontakt
ul. pl. Cieszyński 1 pok. 322, 226, , tel: 89 523-34-66 kasia@uwm.edu.pl
Mapa/Trasa dojazdu
Wyświetl trasę dojazdu do Laboratorium
Wybierz środek transportu:
Podaj miasto:
Podaj ulicę: