Drzewo struktury UWM
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
- Wydział Bioinżynierii Zwierząt
- Katedra Biochemii i Biotechnologii Zwierząt
- Katedra Drobiarstwa
- Katedra Genetyki Zwierząt
- Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska
- Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka
- Katedra Hodowli Koni i Jeżdziectwa
- Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
- Katedra Towaroznawstwa Ogólnego i Doświadczalnictwa
- Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
- Wydział Biologii i Biotechnologii
- Katedra Anatomii Porównawczej
- Laboratorium Diagnostyki Molekularnej
- Wydział Geodezji i Gospodarki Przestrzennej
- Instytut Geodezji
- Katedra Fotogrametrii i Teledetekcji
- Katedra Geodezji Satelitarnej i Nawigacji
- Katedra Geodezji Szczegółowej
- Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa
- Katedra Chemii
- Katedra Chemii Rolnej i Ochrony Środowiska
- Katedra Chemii Środowiska
- Katedra Diagnostyki i Patofizjologii Roślin
- Katedra Gleboznawstwa i Ochrony Gleb
- Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa
- Katedra Melioracji i Kształtowania Środowiska
- Katedra Meteorologii i Klimatologii
- Wydział Matematyki i Informatyki
- Katedra Fizyki Relatywistycznej
- Wydział Medycyny Weterynaryjnej
- Katedra Anatomii Patologicznej
- Katedra Anatomii Zwierząt
- Katedra Chorób Ptaków
- Katedra Chorób Wewnętrznych z Kliniką
- Katedra Diagnostyki Klinicznej
- Katedra Epizootiologii
- Katedra Fizjologii Klinicznej
- Katedra Histologii i Embriologii
- Katedra Mikrobiologii i Immunologii Klinicznej
- Katedra Parazytologii i Chorób Inwazyjnych
- Katedra Patofizjologii, Weterynarii Sądowej i Administracji
- Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz
- Katedra Rozrodu Zwierząt z Kliniką
- Wydział Nauk o Środowisku
- Katedra Biologii i Hodowli Ryb
- Katedra Biotechnologii w Ochronie Środowiska
- Katedra Ekologii Stosowanej
- Katedra Ichtiologii
- Katedra Inżynierii Ochrony Środowiska
- Katedra Mikrobiologii Środowiskowej
- Katedra Rybactwa Jeziorowego i Rzecznego
- Wydział Nauk Technicznych
- Katedra Inżynierii Systemów
- Katedra Mechaniki i Podstaw Konstrukcji Budowlanych
- Katedra Mechaniki i Podstaw Konstrukcji Maszyn
- Katedra Podstaw Bezpieczeństwa
- Katedra Technologii Materiałów i Maszyn
- Wydział Nauki o Żywności
- Katedra Biochemii Żywności
- Katedra Biotechnologii Żywności
- Katedra Fizyki i Biofizyki
- Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej
- Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności
- Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
- Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
- Katedra Technologii i Chemii Mięsa
- Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności
- Katedra Towaroznawstwa Przemysłowego, Podstaw Techniki oraz Gospodarki Energią
- Wydział Bioinżynierii Zwierząt
Wyszukiwarka
Nazwa jednostki usługowej (laboratorium/pracowni)
Katedra Drobiarstwa - Laboratorium Katedry Drobiarstwa
Wykaz aparatury
Stable micro system – analizator tekstury. Instron – analizator tekstury. Analizator biochemiczny VetTest SNAP. Analizator do pomiaru gazometrii i elektrolitów IDEXX VetStat. Egg Analyzer + Egg Force Reader + EGG Shell Thickness (ESTG-1) – Orka Technology Ltd – Zestaw analizatorów do badania jakości jaj, wysokości białka oraz koloru żółtka + automatyczne urządzenie do badania wytrzymałości jaj + urządzenie do badania grubości skorupy jaj. Chromatograf gazowy GC-2010 Shimadzu z detektorem FID. Chromatograf cieczowy LC-20A Prominence Shimadzu z detektorem RID oraz SPD. MiniScan EZ – Hunter Associates Laboratory INC.-aparat do pomiarów barw w systemie LAB metoda odbiciową. Automatyczna jednostka do ekstrakcji tłuszczu, BUCHI B-811. Spectrofotometr UV-VIS Shimadzu UV - 2450. System uzdatniania wody Hudrolab HLPSP UV.
Zakres analiz/Oferta usługowa
Trójpunktowy test łamania kości, test symulacji gryzienia mięsa, siła cięcia mięsa, twardość mięsa, Profilowanie tekstury mięsa metodą TPA, trójpunktowy test zginania kości, pojedyncze oznaczenia ALB, CK, PHOS, ALKP, CREA, TBIL, ALT, GGT, TP, AMYL, GLU, TRIG, AST, LDH, URIC, BUN, LIPA, GLOB (obliczone) , CA2+ Mg2+ , CHOL , NH3, pomiary stężeń elektrolitów, gazów krwi, parametrów równowagi kwasowo-zasadowej, zjonizowanego wapnia, glukozy, luki anionowej, TCO2 i dwuwęglanów, parametry oceny jakości jaj: masa jaj, jednostki Haugha, wysokość białka, barwa żółtka, wytrzymałość skorupy jaj, grubość skorupy bez konieczności rozbijania jaj, lotne kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe, cholesterol, związki fenolowe, sacharydy, karotenoidy, pomiary parametrów barwy wyrobów metodą odbiciową, wyniki w wybranej skali barw (CIE XYZ, HunterLab, CIE L*a*b*, Yxy).różnice wyników- składowych (np. ?L*, ?a*, ?b*, itd.)., ekstrakcja tłuszczów z produktów i surowców pochodzenia drobiarskiego, spektrofotometria płomieniowa, destylacja i dejonizacja wody do analiz
Informacje dodatkowe
brak danych
Kontakt
ul. Oczapowskiego 5, , tel: 89 523-37-90, 89 523-41-10 aleksandra.drazbo@uwm.edu.pl, jakub.naczmanski@uwm.edu.pl
Mapa/Trasa dojazdu
Wyświetl trasę dojazdu do Laboratorium
Wybierz środek transportu:
Podaj miasto:
Podaj ulicę: