Drzewo struktury UWM
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
- Wydział Bioinżynierii Zwierząt
- Katedra Biochemii i Biotechnologii Zwierząt
- Katedra Drobiarstwa
- Katedra Genetyki Zwierząt
- Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska
- Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka
- Katedra Hodowli Koni i Jeżdziectwa
- Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
- Katedra Towaroznawstwa Ogólnego i Doświadczalnictwa
- Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
- Wydział Biologii i Biotechnologii
- Katedra Anatomii Porównawczej
- Laboratorium Diagnostyki Molekularnej
- Wydział Geodezji i Gospodarki Przestrzennej
- Instytut Geodezji
- Katedra Fotogrametrii i Teledetekcji
- Katedra Geodezji Satelitarnej i Nawigacji
- Katedra Geodezji Szczegółowej
- Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa
- Katedra Chemii
- Katedra Chemii Rolnej i Ochrony Środowiska
- Katedra Chemii Środowiska
- Katedra Diagnostyki i Patofizjologii Roślin
- Katedra Gleboznawstwa i Ochrony Gleb
- Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa
- Katedra Melioracji i Kształtowania Środowiska
- Katedra Meteorologii i Klimatologii
- Wydział Matematyki i Informatyki
- Katedra Fizyki Relatywistycznej
- Wydział Medycyny Weterynaryjnej
- Katedra Anatomii Patologicznej
- Katedra Anatomii Zwierząt
- Katedra Chorób Ptaków
- Katedra Chorób Wewnętrznych z Kliniką
- Katedra Diagnostyki Klinicznej
- Katedra Epizootiologii
- Katedra Fizjologii Klinicznej
- Katedra Histologii i Embriologii
- Katedra Mikrobiologii i Immunologii Klinicznej
- Katedra Parazytologii i Chorób Inwazyjnych
- Katedra Patofizjologii, Weterynarii Sądowej i Administracji
- Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz
- Katedra Rozrodu Zwierząt z Kliniką
- Wydział Nauk o Środowisku
- Katedra Biologii i Hodowli Ryb
- Katedra Biotechnologii w Ochronie Środowiska
- Katedra Ekologii Stosowanej
- Katedra Ichtiologii
- Katedra Inżynierii Ochrony Środowiska
- Katedra Mikrobiologii Środowiskowej
- Katedra Rybactwa Jeziorowego i Rzecznego
- Wydział Nauk Technicznych
- Katedra Inżynierii Systemów
- Katedra Mechaniki i Podstaw Konstrukcji Budowlanych
- Katedra Mechaniki i Podstaw Konstrukcji Maszyn
- Katedra Podstaw Bezpieczeństwa
- Katedra Technologii Materiałów i Maszyn
- Wydział Nauki o Żywności
- Katedra Biochemii Żywności
- Katedra Biotechnologii Żywności
- Katedra Fizyki i Biofizyki
- Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej
- Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności
- Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
- Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
- Katedra Technologii i Chemii Mięsa
- Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności
- Katedra Towaroznawstwa Przemysłowego, Podstaw Techniki oraz Gospodarki Energią
- Wydział Bioinżynierii Zwierząt
Wyszukiwarka
Nazwa jednostki usługowej (laboratorium/pracowni)
Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności - Pracownia Mikrobiologicznej Analizy Żywności
Wykaz aparatury
Aparat VIDAS®, bioMerieux - w pełni zautomatyzowany system do szybkich analiz żywności i środowiska produkcyjnego pod kątem wykrywania patogenów. Aparat Tempo, bioMerieux.
Zakres analiz/Oferta usługowa
System VIDAS jest urządzeniem wykorzystującym immunoenzymatyczną technikę z końcowym odczytem fluorescencji ELFA do wykrywania patogenów obecnych w żywności. Istnieje możliwość oznaczania pałeczek Escherichia coli O157 (w tym H7), Salmonella sp., Listeria sp., Listeria monocytogenes, Campylobacter. Zautomatyzowany system wykorzystywany do badań w kierunku oznaczania ogólnej liczby drobnoustrojów, pałeczek grupy coli, Enterobacteriaceae, E. coli, Staphylococcus aureus, bakterii fermentacji mlekowych i grzybów. Zapewnia wyniki w ciągu 24 godzin bez konieczności dodatkowych badań potwierdzających. TEMPO wykorzystuje tradycyjną, pracochłonną metodę NPL i standaryzuje liczne operacje analityczne.
Informacje dodatkowe
"Projekt badawczy własny MNiSW nr. NN312484140 pt. „Zmiany bioróżnorodności drobnoustrojów oraz profili związków lotnych w serach typu szwajcarsko-holenderskiego w aspekcie sezonowości”. Projekt badawczy własny MNiSW nr. NN312236138 pt. ”Antybiotykooporność szczepów z rodzajów Staphylococcus i Enterococcus izolowanych z żywności”. Projekt badawczy własny MNiSW nr. N N312 491340 Fluorescencyjna hybrydyzacja in situ (FISH) jako alternatywa dla testów mini VIDAS i standardowych metod ISO w wykrywaniu obecności Salmonella sp. i Listeria monocytogenes w żywności pochodzenia zwierzęcego. Projekt badawczy własny MNiSW nr. N N312 484 240 pt: „Identyfikacja i charakterystyka nowych peptydów o aktywności antymikrobiologicznej pochodzących z białek mleka”. Projekt badawczy promotorski nr. 4844/B/P01/2011/40 pt.: ”Badania stanu fizjologicznego bakterii fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus poddanych działaniu czynników stresowych z zastosowaniem technik epifluorescencyjnych”. Zadanie w projekcie badawczym własnym MNiSW nr. NN312688840 pt. ”Biotechnologiczne uwarunkowania wzrostu probiotycznej kultury Lactobacillus rhamnosus HOWARU podczas dojrzewania sera typu holenderskiego”. E4Zadanie w projekcie badawczym własnym MNiSW nr: NN ""Opracowanie modeli matematycznych do opisu uwarunkowań środowiskowych rozwoju pałeczek patogennych Listeria monocytogenes i Yersinia enterocolitica w produktach mleczarskich"" Zadanie w projekcie badawczym rozwojowy MNiSW nr 120097 6/2009 ""Zastosowanie mikrobiologii prognostycznej do modelowania bezpieczeństwa żywności""
Kontakt
ul. pl. Cieszyński 1 pok. 101, , tel: 89 523-49-95, 89 523-49-95 lucyna.klebukowska@uwm.edu.pl, anna.zadernowska@uwm.edu.pl
Mapa/Trasa dojazdu
Wyświetl trasę dojazdu do Laboratorium
Wybierz środek transportu:
Podaj miasto:
Podaj ulicę: